Veertien weken lang (tussen 15 juni en 20 september) is dit dé hamvraag van deze wekelijkse zomerzoektocht. In week 10 was het antwoord op deze vraag ‘de  Kasteelkapel in Lichtervelde’. Hieronder lees je het verhaal over de Kasteelkapel.

 

Historiek 

 

De ‘Kasteelkapel’ vind je langs de Zwevezelestraat in Lichtervelde op een boogscheut van de E403. Deze neogotische kapel dateert uit 1879 en ontleent zijn naam aan het voormalige kasteel van de heren van Lichtervelde. Dat kasteel stond iets noordelijker langs de Kasteelstraat, maar is nu verdwenen. 

 

 

Waarom is dit erfgoed? 

 

De kapel in neogotische stijl werd vermoedelijk gebouwd in opdracht van de familie de Thibault de Boesinghe. Hun wapenschild vind je boven de ingang van de kasteelkapel in een natuurstenen reliëf. Deze adellijke familie uit de regio Ieper heeft wortels tot in de 13de eeuw. Ze bekleedde heel wat openbare functies in het nabijgelegen Zwevezele, waar ze ook grote stukken grond in eigendom had. 

 

Joseph-Bruno was getrouwd met de dochter van de laatste burggraaf en baron van Zwevezele en hun zoon Joseph-Désiré, die het tot burgemeester van Zwevezele schopte, is mogelijks ook de opdrachtgever voor de bouw van de kapel. Naar zijn motivatie hebben we het raden. Kapellen zijn meestal een uiting van volksdevotie, herinneren aan een bijzondere gebeurtenis, dienen als halteplaats voor processies of willen wijzen op de godsvrucht van wie hem laten bouwen heeft. Waarschijnlijk was dit ook de betrachting van de familie Thibault de Boesinghe die als katholieke voorvechter in 1879, in de woelige periode van de schoolstrijdniet enkel de kapel maar ook een vrije school in Zwevezele liet bouwen.  

 

De naam van de kapel verwijst naar het omwalde kasteel dat vroeger ten noorden van de kapel lag. Dit kasteel werd opgericht en bewoond door de heren of Graven van Lichtervelde. Hun wapenschild bemerk je zowel op de achterkant van de kapel als in het huidige wapen van Lichtervelde. In de 12de eeuw noemde men dit kasteel ’t Hof van Heernvelde. 

 

Het kasteel werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1584 verwoest door de Malcontenten en nooit heropgebouwd. Op de plaats van het kasteel kwam een omwalde hoeve die men later ‘hoeve Caset’ noemde, vandaar dat men ook wel van ‘Casets kapel’ spreekt.  

 

De Kasteelkapel is in 1991 gekocht door de Heemkundige Kring van Lichtervelde en vervolgens grondig gerenoveerd. Het onderhoud gebeurt nog steeds door de bestuursleden.

Overigens is langs de overzijde van de E403, langs de Sprietstraat in Zwevezele, eveneens een kapel te vinden, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Ze dateert uit 1862 en is dus in dezelfde periode te situeren als de oprichting van de Kasteelkapel. 

 

 

Ook nog te beleven in de buurt! 

  • Ook de Wastinefietsroute (50 km) is een aanrader met een focus op het voormalige bos- en heidegebied, eertijds tussen Tielt en Lichtervelde gelegen. In Lichtervelde fiets je ondermeer langs de Huwynsbossen, de Kasteelstraat en het middeleeuwse Vrijgeweed. 
  • Ten zuiden van de Kasteelkapel – tussen de Zwevezelestraat en de Kauwentijnestraat – zijn door middel van lucht- en satellietfoto’s meerdere grafcirkels uit de bronstijd (ca. 3.000-800 v.Chr.) als crop marks op de akkers gelokaliseerd.