Veertien weken lang (tussen 15 juni en 20 september) is dit dé hamvraag van deze wekelijkse zomerzoektocht. In week 11 was het antwoord op deze vraag ‘De Duitse begraafplaats Hooglede. Hieronder lees je het verhaal over de begraafplaats.

 

 

Historiek 

 

De Duitse militaire begraafplaats aan de Beverenstraat in Hooglede is de laatste rustplaats voor meer dan 8.000 Duitse soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog en begraven lagen in de ruime regio rond Hooglede. Typerend voor de begraafplaats, die dateert uit het interbellum, zijn de stenen naamplaten, de kruisgroepen, de eikenbomen en de Ehrenhalle achteraan. 

 

Waarom is dit erfgoed? 

 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag Hooglede in het Duitse hinterland van het front, het zogenaamde ‘Etappengebied’. Hier lagen de aanvoerlijnen van manschappen en materieel naar het front en werden gewonden verzorgd, o.a. in het voormalige rusthuis ’t Hoge – nu Sint-Jozef-Rustoord. 

 

Maar ook gesneuvelde Duitse soldaten lagen er begraven, aanvankelijk op het burgerkerkhof aan de kerk, maar vanaf 1917 op het ‘Ehrenfriedhof Hooglede West’, in gebruik genomen achter het hospitaal ’t Hoge. Met de enorme toevloed aan doden en gewonden door de Slag bij Passendale in 1917, richtte de Duitse bezetter ook het ‘Ehrenfriedhof Hooglede Ost’ op langs de Beverenstraat, de huidige locatie van de Duitse militaire begraafplaats. 

 

In de jaren ‘30 bracht kregen stoffelijke overschotten van talloze kleinere Duitse begraafplaatsen uit de ruime regio (van Ichtegem tot Wingene) een laatste rustplaat op ‘Hooglede Ost’. Op elk graf stond een houten kapelkruis wat een indrukwekkend zicht opleverde. Bovenaan werd een kapel gebouwd met stenen van het Duits paviljoen van de wereldtentoonstelling van 1928 in Parijs. Eind jaren ’50 verving men de houten kapelkruisen door platte grafstenen en werd de Ehrenhalle verbouwd en voorzien van een schrijn met de registerboeken en een grote kleurrijk mozaïek. 

 

De Volksbund Deutsche Kriegsgräberfursorge is verantwoordelijk voor het toezicht op en het onderhoud van de Duitse begraafplaatsen in het buitenland, waaronder ook dat van Hooglede. Ieder jaar op Volkstrauertag midden november wordt een bloemenkrans neergelegd in de ‘Ehrenhalle’. Daarvoor zijn haken voorzien op de achtermuur, links van de mozaïek. 

 

Gelegen op de zuidelijke helling van de hoogte van Hooglede biedt de begraafplaats een wijds panorama op het lagergelegen Roeselare. De soberheid van de inrichting met platte stenen, heide, eikenbomen en groepjes basaltkruisen zorgen voor een rustiek geheel, een plek om tot rust te komen. Langs de begraafplaats opende de gemeente in 2018 een nieuw onthaalpaviljoen. 

 

De beschermde Duitse militaire begraafplaats in Hooglede is de vierde in rij van de grote Duitse militaire begraafplaatsen in West-Vlaanderen, na die van  Menen (de grootste Duitse militaire begraafplaats van West-Europa), Langemark (het zogenaamde ‘Studentenfriedhof’) en Vladslo (met het ‘Treurend Ouderpaar’ van Käthe Kollwitz). 

 

 

Ook nog te beleven in de buurt! 

  • De klokkentoren van de Sint-Amanduskerk van Hooglede fungeerde als uitkijkpost tijdens WOI en is ook zo heringericht met infoborden en bedeeld met prachtige vergezichten. Gratis te bezoeken na aanmelding in Infopunt Trimard (Marktplaats 24, 8830 Hooglede). 
  • De fietsroute Hooglede-Gits 14-18 (40 km) neemt je mee langs de belangrijkste WOI-locaties in de gemeente. De Duits Hinterland fietsroute 14-18 (52 km) leidt je dan weer door het voormalige ‘Operationsgebiet’ net achter het Duitse front. 
  • De groene lus van de Gemeentelijke wandelroute (11,5 km) verkent zowel de dorpskern van Hooglede als de omliggende paden en wegels. 
  • Voor de sportievelingen is er de WK 2007 Mountainbikeroute die ondermeer de Gitsberg en de Duitse militaire begraafplaats passeert en daarbij vooral het reliëf gaat opzoeken.