Veertien weken lang (tussen 15 juni en 20 september) is dit dé hamvraag van deze wekelijkse zomerzoektocht. In week 12 was het antwoord op deze vraag ‘De Lourdesgrot in Emelgem’. Hieronder lees je het verhaal over de Lourdesgrot.

 

 

Historiek 

 

De openluchtkapel met Lourdesgrot ligt langs de Mariastraat in Emelgem (Izegem). In 1921 richtte Dokter Depoortere ze op als dank voor de behouden terugkomst van zijn zonen uit de Eerste Wereldoorlog. Het is een mooi voorbeeld van de populariteit van Maria en haar verschijning in Lourdes in de volkscultuur. 

 

 

Waarom is dit erfgoed? 

 

Sinds Bernadette Soubirous in 1858 beweerde dat Maria meermaals aan haar verschenen was in een grot, groeide Lourdes uit tot een wereldwijd bekend bedevaartsoord. Omdat destijds niet iedereen de middelen had om tot daar te gaan, bouwde men overal – ook in België – replica’s van de grotde zogenaamde Lourdesgrotten of Mariagrotten. 

 

Vaak in de buitenlucht bootsen ze na wat er zich aan de oorspronkelijke grot heeft afgespeeld. Zo is er boven de Lourdesgrot in Emelgem ook een nis te zien met een beeld van Maria met een rozenkrans, die aanbeden wordt door een knielende en opkijkende Bernadette voor de grot. Naast de grot staat eveneens een kruisbeeld en in het met ijzeren hekkens afgeboorde parkje staan meerdere banken opgesteld voor het biddende publiek. 

 

Mariaverering neemt in de volksdevotie een belangrijke plaats in. Omdat ze zowel menselijk als goddelijk is, fungeert Maria als een soort verbindingsfiguur met God. Mensen aanroepen haar voor hulp of om haar te bedanken. Zo richtte dokter Depoortere de Lourdesgrot in Emelgem speciaal op als dank voor de behouden thuiskomst van zijn zonen uit de Eerste Wereldoorlog. Niet toevallig een periode waarin veel kapellen en Mariagrotten werden opgericht. 

 

Tegenwoordig heeft de verering van Maria aan belang ingeboet, wat je ook kan zien aan deze openluchtkapel met Lourdesgrot. Ze ligt er wat verkommerd bij en weinigen weten zelfs nog van haar bestaan af. Laat dit een uitnodiging zijn om haar nog eens met een bezoek te vereren. 

 

 

Ook nog te beleven in de buurt! 

 

  • De Lourdesgrot ligt niet toevallig in de Mariastraat, terwijl de parallelle weg Rotselaan werd genoemd naar de met (valse) rotsen opgerichte grot. 
  • Op de hoek van de Ardooisestraat en de 16de Linie-Regimentsstraat (tegenover de Mariastraat) vind je op de gevel van het hoekgebouw een miniatuurversie van de Lourdesgrot. 
  • Wandel je de Ardooisestraat even in richting Ardooie, dan vind je direct op je rechterkant een cottage uit begin jaren ’20, de periode van de oprichting van de Lourdesgrot. 
  • Via het Kerelspad (8 km) passeer je langs heel wat bezienswaardigheden in Emelgem.