Veertien weken lang (tussen 15 juni en 20 september) is dit dé hamvraag van deze wekelijkse zomerzoektocht. In week 13 was het antwoord op deze vraag ‘De Spaanse kapel in Dadizele’. Hieronder lees je het verhaal over de kapel.

 

 

Historiek 

De Spaanse Kapel ligt aan het rondpunt op de kruising van de Beselarestraat met de Geluwestraat in Dadizele (Moorslede), vlak naast de ingang van de begraafplaats van Dadizele. De barokke kapel uit de 18de eeuw vormt de dertiende van de veertien statiën van de zogenaamde Grote Ommegang. Sinds 1985 is ze beschermd als monument na een restauratie in 1979. 

 

 

Waarom is dit erfgoed? 

De kapel is een zeldzaam voorbeeld van een rijk uitgewerkte wegkapel van begin 18de eeuw. Ze dateert uit de tijd van de Spaanse overheersingvandaar haar naam. Het achthoekige grondplan kent een opbouw in baksteen met veel decoratieve elementen in kalkzandsteen. Het klokvormige dak had oorspronkelijk leien, later vervangen door bitumen. In de Eerste Wereldoorlog raakte de kapel zwaar beschadigd en werd ze herbouwd. 

 

De Spaanse Kapel ligt aan de ingang van de begraafplaats van Dadizele. Hier kregen verschillende gesneuvelde soldaten uit WOI en WOII een laatste rustplaatsOp de begraafplaats vind je ook heel wat graven met erfgoedwaarde die je kan opzoeken via Versteende Getuigenissen. Op het einde van het centrale gangpad staat een neogotische kapel met Statie XII van de Grote Ommegang: dood van Jezus. 

 

De Spaanse Kapel is getuigt ook van een bijzonder stukje immaterieel erfgoed. Binnen de Grote Ommegang in Dadizele vormt ze immers Statie XIII: Jezus wordt van het kruis genomen. In totaal omvat de ruim 4 km lange ommegang 14 statiën die samen de kruisweg of lijdensweg van Christus weergeven. De ommegang gaat terug tot de 14de eeuw en heeft haar begin- en eindpunt bij de Basiliek van Dadizele. De meeste kapelletjes zijn in 1944 afgebroken en in 1948 opnieuw opgebouwd in neogotische stijl. 

 

Naast de grote heb je in Dadizele ook nog een Kleine Ommegang. Deze is ruim 1 km lang en telt 7 kapelletjes die de zeven smarten van Maria verbeelden. De neogotische pijlerkapellen met bas-reliëfs werden gebouwd in 1902 en zijn te vinden rond het kasteeldomein van MariënstedeDeze ommegang past binnen de positie van Dadizele als bedevaartsoord voor Onze-Lieve-Vrouw Maria. De bedevaartscultuur is op vandaag nog bijzonder levendig, vooral in de maanden mei en september 

 

 

Ook nog te beleven in de buurt! 

  • Vlak achter de begraafplaats van Dadizele ligt een Britse militaire begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog. Hier staat ook een Duitse bunker die als mitrailleurspost was ingericht. 
  • Volg je de Oliekotstraat verder omhoog, dan kom je op je rechterkant – tegenover het voetbalterrein van VK Dadizele – twee Duitse bunkers tegen die deel uitmaakten van het munitiepark Westhoek in een nu verdwenen bosje ‘Chivers Wood’. 
  • Neem het wandelpad rechts en je komt op de Beselarestraat uit bij het Vlinderbeekhof, een wederopbouwhoeve uit 1920 met wortels in de late middeleeuwen. Volg de Beselarestraat opnieuw richting centrum en bemerk op je linkerzijde nog het Lindenhof uit 1888 en de Hofstede Demyttenaere – tegenover de Spaanse Kapel – uit 1900. 
  • Voor de wandelaars heb je de Pompeschittersroute (8,7 km), voor de fietsers is er de Bedevaartsroute (40 km).