Wie of wat ben ik en waar ben ik te vinden? Veertien weken lang (tussen 15 juni en 20 september) is dit dé hamvraag van deze wekelijkse zomerzoektocht. In week 3 was het antwoord op deze vraag ‘Hoge Doornmolen Ingelmunster’. Hieronder lees je het verhaal over deze erfgoedlocatie.

 

Historiek 

Deze molen werd in 1772 oorspronkelijk gebouwd als een houten staakmolen voor het malen van graan en het persen van olie op de Hoge Doorn, het hoogste punt van Ingelmunster (ca. 38 m boven zeeniveau), dit uiteraard om veel wind te vangen. 
In 1856 werd de staakmolen vervangen door een stenen stellingmolenNa een brand in 1883 werd ze niet meer hersteld en sindsdien vormt de ca. 21 hoge molenromp een herkenningspunt voor de wijde omgeving. 

 

Waarom is dit erfgoed? 

Dit is een typische bakstenen stellingmolen met een aantal herkenbare elementen zoals een dubbele rij balkgaten van de stelling ter hoogte van de 3de en 4de zolder. In totaal zijn er zes zolders, zichtbaar aan de dichtgemetselde raampjes met rondbogen. 

 

Het binnenwerk is volledig uitgebroken, maar een betonnen vloerplaat op 9 m hoogte herinnert nog aan de zendmast van de teloorgegane lokale radio LBS (Lokale Belgische Stichting).  

 

Enkele generaties terug verloren deze historische molens hun economisch nut. Als waardevol erfgoed verdienen ze te worden gekoesterd, zoveel mogelijk als levende werktuigen. 

 

Daarom worden in heel Vlaanderen om de twee jaar cursussen ingericht voor de opleiding als meester-molenaar of als molengids. Het molenaarsambacht vereist immers heel wat stielkennis. Molenaars moeten een molen veilig kunnen bedienen en kleine onderhoudswerken kunnen verrichten. Ze moeten vertrouwd zijn met de geschiedenis en de volksgebruiken, de graansoorten van elkaar kunnen onderscheiden en een boeiende rondleiding kunnen geven.  

 

Achter de molen bevindt zich de Doornmolenhoeve, ongeveer gelijktijdig met de eerste houten molen gebouwd. Deze werd net als de molen in de tweede helft van de 19de eeuw in baksteen herbouwd en een aantal jaar geleden gerenoveerd. 

 

De aanpalende Heirweg-Zuid is een restant van de voormalige, kronkelende ‘heirweg’ Kortrijk-Brugge, in 1752 vervangen door een rechte steenweg. Schuin tegenover de Doornmolen bevindt zich een trage weg – Sentier n° 66 op de Atlas der Buurtwegen (1841) – die door nietgemotoriseerd vervoer gebruikt kan worden. 

 

 

Ook nog te beleven in de buurt! 

  • De Roland Garros Fietstocht passeert eveneens aan de Hoge Doornmolen en neemt je mee naar het WOI-verleden van Ingelmunster. 
  • Het landelijke karakter en het weidse uitzicht op die hoogte maakt het een ideaal gebied voor fietstochtjes (zie fietsknooppunten: je vindt de Doornmolen tussen knooppunten 5 en 33). 
  • De Doornmolen wandelinglangs stille boerenwegeltjes.