Wie of wat ben ik en waar ben ik te vinden? Veertien weken lang (tussen 15 juni en 20 september) is dit dé hamvraag van deze wekelijkse zomerzoektocht. In week 4 was het antwoord op deze vraag ‘Het Juul De Winde-monument in Staden’. Hieronder lees je het verhaal over deze erfgoedlocatie.

 

Historiek

 

Dit beschermd monument – opgericht in het voorjaar van 1938 – brengt hulde aan luitenant Juul De Winde. Deze Belgische soldaat uit Merchtem werd bekend omwille van zijn dichtwerk tijdens WOI. Tijdens het bevrijdingsoffensief in september 1918 sneuvelde hij bij de bestorming van de heuvelrug tussen Passendale en Westrozebeke.

 

Waarom is dit erfgoed?
De traditie van WOI-hulde- en gedenkmonumenten bloeide vooral tijdens het Interbellum (1918-1940). De meeste van deze monumenten vind je terug in de Westhoek, waar de geallieerde legers vier jaar lang de Duitsers weerstand boden in de loopgraven.

Het monument voor Luitenant Juul De Winde werd opgebouwd uit Nieuwpoortse gele baksteen, typisch voor de heropbouwarchitectuur in de regio. Het is een eenvoudige gedenksteen met een basreliëf van de hand van Karel Aubroeck, een expressionistische beeldhouwer. Je bemerkt een buigende vrouw met bloemenkransen, hulde brengend aan Juul De Winde, met op de achtergrond de Goudberg en de IJzertoren.

Het monument stond eerst langs de Poelkapellestraat, maar werd na de restauratie in 2013 verplaatst naar haar huidige locatie langs de Hyndrickxbosstraat met een wijds uitzicht over het omliggende voormalige oorlogslandschap. Bij helder weer zie je zelfs de torens van Ieper en de Kemmelberg.

Als Vlaams dichter en luitenant werd Juul De Winde vanaf 1937 geëerd als IJzersymbool, gestorven soldaten die omwille van hun levensloop verheven werden tot symbool van Vlaanderen. Hij werd om die reden toen ook bijgezet in de crypte van de IJzertoren.

 

Ook nog te beleven in de buurt!

  • Het hooggelegen landschap van de Midden-West-Vlaamse Heuvelrug – eveneens de waterscheiding van het IJzerbekken en het Scheldebekken – leent zich uitstekend voor een wandeling met weidse uitzichten. We raden je de Arteveldewandelroute (10 km) aan, waarbij je o.a. ook door het Vijverbos
  • Voor wie houdt van kuitenbijters zijn er ook volop fietsmogelijkheden, met de Staen-Oost-West-route (47 km) en de Duits Hinterland-route (52 km) als voornaamste om Westrozebeke, haar omgeving en WOI-verleden te ontdekken.