Wie of wat ben ik en waar ben ik te vinden? Veertien weken lang (tussen 15 juni en 20 september) is dit dé hamvraag van deze wekelijkse zomerzoektocht. In week 6 was het antwoord op deze vraag ‘Pools Monument Roeselare’. Hieronder lees je het verhaal over Het Pools Monument.

 

Historiek 

Op de O.-L.-Vrouwemarkt in Roeselare staat het Gedenkteken voor de vrede en voor de 1ste Poolse Pantserdivisieonthuld tijdens de bevrijdingsfeesten op 9 september 1945 ter herdenking van de bevrijding van Roeselare door de Polen in het najaar van 1944. Het Mariabeeld symboliseert hierbij de ‘Vrede of ‘PAX’. Het gedenkteken werd in 2010 beschermd als monument. 

 

Waarom is dit erfgoed? 

De 1ste Poolse Pantserdivisie bevrijdde Roeselare van de Duitse overheersing op 7 en 8 september 1944. Deze legergroep was samengesteld uit gevluchte Poolse militairensuccesvol geleid door Generaal Maczek bij het offensief van de geallieerden in West-Europa. Bij de bevrijding van Roeselare werden ze geholpen door de Roeselaarse Simonne Brugghe die hen informeerde over de Duitse verdediging, hun locatie en de troepensterkte. 

Op vraag van het Roeselaarse stadsbestuur realiseerden Robert en Geo Verbanck in 1945 dit gedenkteken op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt. Het 3,5 m hoge Onze-Lieve-Vrouwbeeld met kind en aureool wordt geflankeerd door twee vlakreliëfs met marcherende soldaten achter een tank en biddende vrouwen met kinderen en bloemen. Ook de gesneuveldPolen staan vernoemd op het monument. De bronzen gedenkplaat is pas in 1989 toegevoegd aan het geheel. 

Het gedenkteken werd op 9 september 1945 onthuld met groots aangekondigde bevrijdingsfeesten en voorafgegaan door de eerste rondgang van de vernieuwde Onze-Lieve-Vrouwprocessieook wel Vredesstoet genoemd. 

 

Ook nog te beleven in de buurt!