Veertien weken lang (tussen 15 juni en 20 september) is dit dé hamvraag van deze wekelijkse zomerzoektocht. In week 7 was het antwoord op deze vraag ‘de Stroroute in Moorslede’. Hieronder lees je het verhaal over de Stroroute.

 

 

Historiek

 

De Stroroute is een 10 km lange recreatieve fietsroute tussen Roeselare en Zonnebeke, aangelegd op de voormalige spoorwegbedding van Spoorlijn 64 tussen Roeselare en Ieper. Ter hoogte van Moorslede passeert ze onder andere het Vierkavenbos en een Duitse bunker uit WOI.

 

 

Waarom is dit erfgoed?

 

Op de Stroroute liep vroeger een treinverbinding tussen Roeselare en Ieper: Spoorlijn 64, aangelegd door de Société Belge de Chemins de Fer en geopend voor treinverkeer in 1868. Aanvankelijk privaat uitgebaat door de spoorwegmaatschappij Flandre-Occidentale, werd de lijn in 1906 genationaliseerd, zoals veel regionale treinverbindingen.

 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog sneed Spoorlijn 64 dwars door het westerse front. Aan de ene zijde gebruikt door de geallieerden voor transport van en naar frontstad Ieper en aan de andere zijde door de Duitsers gebruikt voor transport van en naar garnizoensstad Roeselare.

 

Ter hoogte van de Vierkaven – aan de kruising van de spoorlijn met de Roeselaarsestraat – bouwden de Duitsers logistieke infrastructuur uit, die ze tegen het einde van de oorlog onder meer met bunkers beschermden. De bewaarde bunker op deze kruising is er nog een opvallende getuige van. De plaatsnaam ‘Vierkaven’ verwijst overigens naar de vier kaven of schoorstenen van vier huizen die hier midden de stikk’n of velden bijeen stonden.

 

Na de oorlog legde men de spoorlijn opnieuw aan, maar deze raakte tegen 1952 definitief buiten gebruik. Vooral de boeren gebruikten de spoorlijn als vervoer naar de markt in Roeselare en Ieper of als transport van bieten en stro, waaraan de route haar naam dankt.

 

 

Ook nog te beleven in de buurt!