Veertien weken lang (tussen 15 juni en 20 september) is dit dé hamvraag van deze wekelijkse zomerzoektocht. In week 8 was het antwoord op deze vraag ‘de Mandelhoek in Ingelmunster’. Hieronder lees je het verhaal over de Mandelhoek.

 

Historiek

Het natuurgebied Mandelhoek in Ingelmunster heeft zich ontwikkeld tussen het kanaal Roeselare-Leie en de oude bedding van de Mandel. Het eerder kleine gebied bevat verschillende biotopen met elk hun eigen specifieke fauna en flora. Uiteraard zijn het vooral de eeuwenoude moerasgronden die hier typerend zijn.

 

Waarom is dit erfgoed?

Tot het midden van de 19de eeuw was de Mandel de enige waterloop van betekenis in Ingelmunster. Ze volgde een meanderend verloop, zoals je op historische kaarten kan zien (zie GeoPunt: inzoomen op Ingelmunster, via ‘Historische kaarten’). Daarrond was een overstromingsvlakte met drassige, onbebouwde moerasgronden.

Tussen 1862 en 1872 werd – net ten zuiden van de oorspronkelijke Mandelbedding – het Kanaal Roeselare-Leie gegraven om de industrialisering van het Mandelbekken een boost te geven. De Mandel zelf werd in één beweging grotendeels rechtgetrokken en ingekokerd. Ter hoogte van Ingelmunster kon ze echter deels haar oorspronkelijke loop behouden.

Tussen de Mandel en het kanaal ontstond vanaf de jaren ’70 van de 20ste eeuw – na de verbreding van die laatste – het natuurgebied Mandelhoek. De aanwezige fauna en flora zijn typisch voor beekdalen en hun onmiddellijke omgeving. Het natuurgebied wordt beheerd door Natuurpunt De Buizerd vzw en is enkel toegankelijk met een natuurgids.

Je kan wel langs twee zijden zicht krijgen op het natuurgebied. Enerzijds op de ‘Kanaaloever’, waar een wandelpad – en aan de overzijde een fietspad – loopt op het voormalige Jaagpad waarlangs de schepen eertijds getrokken werden. Anderzijds via de ‘Beukendreef’, een eeuwenoude verbinding tussen het Kasteelpark en de ‘Ermitage’, een 18de-eeuws kluizenaarsoord. De beukendreef is reeds zichtbaar op een kaart uit 1664, maar de beuken werden in 1910 vervangen door populieren en in 1986 door linden.

 

Ook nog te beleven in de buurt!

  • Langs de Stationsstraat en tegenover de Beukendreef bevindt zich het Kasteeldomein van Ingelmunster, met een kasteel dat teruggaat tot een klooster uit de 7de eeuw en een waterburcht uit de 11de In het kasteelpark staan naast tal van monumentale bomen ook drie herdenkingsbomen uit 1909 die de dood van Koning Leopold II herdenken.
  • Net naast het kasteeldomein vind je de Sint-Amanduskerk – met jaarsteen 1739 boven de ingang. Bij archeologisch onderzoek – naar aanleiding van de recente aanleg van een verwarmingssysteem – werden resten gevonden van een Romaanse kerk uit de 11de-12de eeuw en een versierde grafplaat uit de 15de -16de
  • De Promenade (3,2 km) en de Heldenwandeling (4,2 km) leiden je langs enkele van bovenstaande bezienswaardigheden. Wie het graag avontuurlijker wil, kan de groene lus (27,8 km) van de Brigand Mountainbikeroute

 

Doe mee aan de weekendopdracht en laad je foto op via het formulier onder de filmpjes.