Veertien weken lang (tussen 15 juni en 20 september) is dit dé hamvraag van deze wekelijkse zomerzoektocht. In week 9 was het antwoord op deze vraag ‘Carrosserie Jonckheere Beveren-Roeselare’. Hieronder lees je het verhaal over de locatie.

 

Historiek 

Carrossiere Jonckheere werd opgericht in 1881 en groeide van familiebedrijf dat koetsen fabriceerde uit tot een wereldspeler in de busproductie. De typerende burelen, die dateren uit de jaren 1930-1940, zijn kenmerkend voor de periode waarin het bedrijf overschakelde van het vervaardigen van carrosserieën voor personenauto’s naar autobussen en touringcars. 

 

Waarom is dit erfgoed? 

Het bedrijf Jonckheere is een exponent van de vele familiebedrijven in de regio. Deze familiebedrijven zijn rijk aan heel divers erfgoed. Zo vind je er vaak waardevol bedrijfsarchief, oude foto’s, toonzaalmodellen, bedrijfsuitrusting en/of oude bedrijfsgebouwen. Niet alleen het kapitaal en het bedrijf, maar ook tradities, kennis en vakmanschap gaan er van generatie op generatie over. 

 

Zo ook bij Carrosserie Jonckheere uit Beveren-Roeselare dat al vier generaties lang – sinds 1881 – carrosserieën vervaardigt. Aanvankelijk waren dit koetsen en paardrijtuigen, maar na WOI veranderde dit in carrosseriebouw voor auto’s. Het chassis met motor werd op vraag van de klant van een gepersonaliseerde opbouw voorzien, vaak op basis van bekende luxe automerken als Minerva, FN en Rolls-Royce. 

 

In de jaren 1930 van de 20ste eeuw schakelde de firma over naar carrosserieën voor autobussen en touringcars, waarin ze snel marktleider in België werden. Na WOII groeide het bedrijf verder in omvang in het centrum van Beveren, op een steenworp van de kerk. In de jaren 198startte men met het bouwen van volledige bussen (incl. onderstellen) en in 1998 werd het bedrijf overgenomen door het Nederlandse VDL. Op vandaag is VDL BUS ROESELARE een wereldspeler. 

 

Het huidig gebouwenbestand bevat naast de eindeloze fabriekshallen ook nog de oorspronkelijke burelen met glasraam en smeedwerk uit de jaren 1930 en een samenstel van herenhuizen voor de familie Jonckheere uit de jaren 1920. Binnenkort zal de productie echter verhuizen naar het nieuwe bedrijventerrein ‘Krommebeek’ aan de Rijksweg R32. 

 

Wil je meer weten over de geschiedenis en ontwikkeling van dit Roeselaarse familiebedrijf? Bezoek dan de gratis expo ‘FIER #VANRSL’ die momenteel loopt in Kunst- en Erfgoedhuis Ter Posterie. Een tiental straffe en boeiende verhalen uit het Roeselaarse komen daar aan bod. 

 

Meer verhalen over deze familiebedrijven zijn te vinden op Erfgoedbank Midwest en in de publicatie ‘Hier huist traditie. Straffe generatiebedrijven van bij ons’. 

 

Ook nog te beleven in de buurt! 

  • In de nabijgelegen Schoolstraat vind je nog het voormalige klooster- en schoolgebouw van de Zusters van de H. Josephus Calasansius uit de 19de eeuw. 
  • In dezelfde straat vind je eveneens nog enkele authentieke dorpswoningen en een burgerhuis. 
  • De Hoeveroute West (30 km) leidt de geïnteresseerde fietser vanuit Roeselare Centrum via verschillende historische hoeves ook langs de fabriekshallen van Jonckheere. 

 

Vul het wedstrijdformulier in onder de filmpjes!