Erfgoedcel TERF blaast in 2018 tien kaarsjes uit en viert dit met tien verjaardagsactiviteiten. In februari was dat de actie ‘zot van erfgoed’. In het najaar mochten de gemeentebesturen van Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Lichtervelde, Moorslede, Staden en Roeselare hun top 5 doorsturen en die werd aangevuld met suggesties van het publiek. Van 29/01 tot 25/2 kon iedereen dan stemmen op zijn of haar favoriete erfgoed. En dat verliep van een leien dakje, want de website registreerde niet minder dan 2503 stemmen!

In sommige gemeenten werd het een ware nek-aan-nekrace. Zo haalde het Wielermuseum Roeselare het DRAAD-poppentheater nog het laatste weekend in. In andere gemeentes was de trend onmiddellijk gezet. In Staden stond jeugdhuis Dolce Vita onmiddellijk op kop en die voorsprong werd niet meer uit handen gegeven. Dat erfgoeditems als de ‘O.L.V.-processie van 1955’ (Hooglede) en het ‘fonds Delcroix’ (Moorslede) het ook erg goed deden, is niet te verwonderen. Die items konden immers rekenen op het lobbywerk van respectievelijk de heemkring Aubert Tillo – Van Biervliet en heemkring Dadingisila.

Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat gedoodverfde winnaars – zoals bijvoorbeeld de Margrietekermis in Lichtervelde of de Gravenkapel in Ingelmunster – toch niet zo veel stemmen wisten te verzamelen. De stemmers kozen vaak resoluut voor minder gekend erfgoed. De woonkamer in neo-Vlaamse-renaissancestijl van Johan Vansteenkiste uit Izegem behaalde meer dan dubbel zoveel stemmen dan Eperon d’Or dat op de tweede plek eindigde. Hét bewijs dat erfgoed veel meer is dan monumentale gebouwen. Het interieur is een mooi voorbeeld van het vakmanschap van houtbewerkers omstreeks 1900 en is daarom minstens even waardevol.

De winnaars per gemeente:

Hooglede            O.L.V.-processie                                                          91 stemmen

Ingelmunster      Cinema Albert                                                             59 stemmen

Izegem                Woonkamer neo-Vlaamse-renaissance                   94 stemmen

Lichtervelde       Chicoreiast                                                                    198 stemmen

Moorslede          Fonds de Croix                                                             235 stemmen

Roeselare           Wielermuseum                                                              147 stemmen

Staden                 Jeugdhuis Dolce Vita                                                  266 stemmen

De meeste van deze winnaars kregen ook nog een plek binnen het regionale programma van Erfgoeddag, op zondag 22 april. De andere winnaar(s) zullen op een alternatieve manier in de spotlights geplaatst worden.